turecko erdogan obrazReuters
StoryEditor

Čistky v Turecku. O prácu prišli tisíce policajtov, opozícia trest smrti nepodporí

18.07.2016, 10:22
Autor:
ČTKČTK
Turecko musí po nedávnej porážke puču udržať právny štát a vysokú úroveň demokracie, ozýva sa z EÚ.

Turecká prokurdská opozičná Ľudová demokratická strana (HDP) nepodporí žiadne návrhy na obnovenie trestu smrti. Oznámil to dnes jej hovorca Ayhan Bilgen. Vláda to zvažuje v súvislosti s piatkovým pučom. Prezident Recep Tayyip Erdogan podľa tureckej tlače povedal, že chce o obnove trestu s opozíciou rokovať.

"My to nepodporíme," povedal Bilgen. Ak podľa neho bude prijatý nový zákon, nebude môcť byť použitý so spätnou platnosťou.

Najväčšia opozičná formácia Ľudová republikánska strana (CHP) dnes oznámila, že reakcia na puč musí byť v súlade so zákonom a že sa pučisti musia postaviť pred súd. CHP vo svojom vyhlásení tiež napísala, že vojaci nemajú byť označovaní za nepriateľov.

Ostrá nóta z únie

Erdogan v nedeľu pred zhromaždenými stúpencami v Istanbule vyhlásil, že vláda bude o treste smrti rokovať s opozíciou. "V demokraciách sa rozhoduje podľa toho, čo hovorí národ. Naša vláda bude rokovať s opozíciou a rozhodne. Nebudeme toto rozhodnutie odkladať. Tí, ktorí sa pokúsili o prevrat v tejto krajine, za to musia zaplatiť," povedal.

Posledná poprava sa v Turecku konala v roku 1984 a najvyšší trest bol zrušený v roku 2004 v rámci snahy Ankary o vstup do Európskej únie.

Žiadna krajina sa nemôže stať členom Európskej únie, ak má vo svojom právnom poriadku trest smrti. Novinárom to dnes povedala šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová.

Dopoludnia sa v Bruseli zhodli ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie so svojím americkým kolegom Johnom Kerrym, že Turecko musí po nedávnej porážke puču udržať právny štát a vysokú úroveň demokracie.

Zatýkanie pokračuje

Až 36 tureckých generálov bolo umiestnených pod policajný dozor a podľa agentúry Dogan je desať generálov v dočasnej väzbe. Turecká vláda pokračuje podľa agentúry AFP v čistkách po piatkovom nevydarenom puči, ktorý stál životy viac ako 290 ľudí.

V celej krajine bolo podľa bezpečnostných zdrojov odvolaných viac ako 8000 zamestnancov ministerstva vnútra, 30 guvernérov a 50 vysokých úradníkov štátnej správy. V Saudskej Arábii zadržali tureckého vojenského atašé z veľvyslanectva v Kuvajte, ktorý sa snažil odletieť do Európy.

Bezpečnostné zdroje, ktoré dnes citovala agentúra Reuters, oznámili, že po celej krajine bolo kvôli puču odvolaných zo služby 8000 policajtov a že čistky sa týkajú aj policajných zborov v Ankare a Istanbule.

Turecká agentúra Anadolu oznámila, že prepustených bolo 8777 zamestnancov ministerstva vnútra, 30 guvernérov provincií krajiny, 52 pracovníkov štátnej správy a 16 právnych poradcov. Turecko má 81 provincií. Podľa ďalších tureckých médií sú odvolávaní z pozícií tiež členovia pobrežnej stráže.

Podľa agentúry AFP pokračuje zatýkanie. Zatiaľ bolo zadržaných viac ako 6000 ľudí a vydané zatykače až na 3000 sudcov a prokurátorov. Policajné a protiteroristické jednotky vstúpili podľa agentúry Anadolu do vojenskej akadémie tureckého letectva a pátrali po pučistoch.

Anodolu oznámila, že pod dohľadom je 103 generálov a admirálov. Zadržaní vojaci pochádzajú podľa Anodolu z letectva, pozemných jednotiek aj námorníctva. Začali výsluchy 27 generálov. V blízkosti súdnej siene, kde si sa výsluchy konajú, strieľal vojak, ale polícia ho zatkla a incident sa obišiel bez obetí.

Medzi vypočúvanými je tiež generál Akin Öztürk, ktorý velil tureckému letectvu. Podľa tureckých úradov je považovaný za vodcu sprisahancov, ale generál tvrdí, že sa naopak snažil pučistov upokojiť.

Medzi zadržanými skončil tiež generál Mehmet Dişli, ktorý v čase puču viedol operáciu, pri ktorej bol krátko zajatý náčelník generálneho štábu armády Hulusi Akar.

Saudskoarabská tlač dnes oznámila, že v Saudskej Arábii bol zadržaný vojenský atašé tureckého veľvyslanectva v Kuvajte, keď sa snažil odletieť zo Saudskej Arábie do Európy. Podľa denníka Aš-Sark al-Avsat bol zadržaný na letisku v Dammame na žiadosť Ankary. Atašé Mikail Gulu mieril do Düsseldorfu.

Saudskoarabská tlačová agentúra SPA oznámila, že kráľ Salmán, ktorý je teraz na dovolenke v Maroku, telefonátom gratuloval tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi k tomu, že sa po nevydarenom puči "Turecko vrátilo do normálnej situácie".

01 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 03 - Modified: 2024-04-25 13:27:17 - Feat.: - Title: Do Chorvátska dorazilo prvých šesť francúzskych stíhačiek Rafale 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 05 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:46